Canned hunt: kat in het bakkie

BRON: http://img.photobucket.com/albums/v517/DavidWatt/DaveClientandLion.jpg

BRON: http://img.photobucket.com/albums/v517/DavidWatt/DaveClientandLion.jpg

Kent u het begrip ‘canned hunt’, ook wel ‘captive hunt’? Ik vertaal het vrijuit als ‘kat in het bakkie’. Bedreigde diersoorten zoals gefokte leeuwen worden in het wild aan een boom vastgebonden waarna hij of zij wordt doodgeschoten door een schutter die er $ 25.000,- voor betaalt. Ze noemen dit ‘jacht’ of ‘sport’. Vervolgens laat de schutter een geposeerde foto maken met in de ene hand een geweer en de andere hand op de dode leeuw. Dit hebben ze nodig om zich een grote jongen te voelen. De slachtoffers hebben geen schijn van kans. En omdat ze door boeren op de gamefarms door mensenhanden zijn gefokt en opgegroeid, zijn de leeuwen tam en niet bang voor mensen. De klant kan dus van dichtbij zijn kans waarmaken. Opvallend is verder dat er voornamelijk witte leeuwen voor deze trofeeënjacht worden gefokt. Ze zijn in een tamme omgeving relatief makkelijk te fokken en klanten zijn er dol op. De klanten, ook wel de ‘big game hunters’ genoemd, zijn voornamelijk Amerikaanse mannen.

Een andere variant is om een bedreigd diersoort in een afgezet stuk grond ‘vrij’ rond te laten lopen om hem vervolgens van buiten het hek te doden met een geweer of kruisboog. Gewaagde jagers geven een leeuw enkele uren voorsprong binnen een reservaat. Via spoorzoeken wordt er op hem gejaagd. Om het spoorzoeken te vergemakkelijken wordt meestal een leeuw eerst dagen uitgehongerd en hangt men enkele mijlen verderop een bloedend en gevild hert aan een boom om de leeuw te lokken. Nog ziekmakender is dat ze een moederleeuw van haar jongen scheidt middels een gaashek zodat ze altijd bij elkaar blijven. Instinctiefmatig kan de moeder niet wegrennen. Ze wordt vervolgens voor de ogen vaan haar puppies neergeschoten. In ieder geval zijn de leeuwen binnen alle varianten van canned hunt van kleins af aan getemd als vee.

Als variatie op canned hunt bestond er in Amerika ook ‘internet hunting’ waarbij een geautomatiseerde camera met geweer in een wei met dieren staan. De camera en het geweer is op afstand te bedienen door iemand die tegen betaling is ingelogd. Met een klik op de muis, wordt een dier naar keuze afgeschoten. Gelukkig is deze variant in de meeste staten nu verboden.

De organisatie van canned hunts in Zuid-Afrika vindt trouwens dat ze de natuur helpen omdat ze zodoende de sporters uit het reguliere reservaat houden. Een rare manier van redenatie, maar $ 25.000,- in een ontwikkelingsland als Zuid-Afrika is erg veel geld. Veel boeren beargumenteren dat het geld juist weer wordt gebruikt voor het behoud van de natuur. Maar het is veel aannemelijker dat het geld terugvloeit naar de ‘amefarms zelf.

Leeuwen zijn opgenomen in de Convention on the International Trade in Endangered Species en dientengevolge hebben zij recht op bescherming. De ‘big game hunters’ hebben klaarblijkelijk deze trofeeënjacht nodig om hun mannelijkheid te bewijzen. Volgens mij is de mensheid juist bezig om zich uit deze evolutie te onttrekken maar kunnen sommigen het gewoonweg niet bijbenen. Deze testosteronairs zitten vastgeroest in een onderlinge musculaire paringsdrift die te vergelijken is met primitief dierengedrag. Dit instinctmatig gedrag wordt gestuurd vanuit een voorgeprogrammeerd DNA-patroon die niet gestoeld is op enige vorm van redenatie. Voor culturen die opgegroeid zijn met wapenbezit is alles ingebed binnen een soort van logisch redeneren waar geen plaats is voor altruïsme. Wanneer mensen als duiven de kroppen van hun keel opzetten dan denk ik aan de inhoud en grootte van de hersenen van een duif. Ik weet niet wat uw gedachtes op dat moment zouden zijn.

Er is weinig geschreven en bekend over deze vorm van toerisme. Hopelijk kan ik een steentje bijdragen door er iets over te schrijven.

Ik heb de Zuid-Afrikaanse overheid om een verklaring gevraagd over hun standpunten en hun acties. Daarbij werd ik doorverwezen naar de Media Liaison officials, te weten Ms Roopa Singh, Director External Communication (e-mail: [email protected]), Mr Moses Rannditsheni, Deputy Director (e-mail: [email protected]) en Mr Albi Modise (e-mail: [email protected]). Er volgde geen reactie.

OLD SCHOOL

Dit artikel is ‘old school’ en is gepubliceerd tussen 2008 en 2010 via de oude site van NL-Aid of Updaid (de voorloper van NL-Aid).

Portret 2

AUTHOR: H.R.J. Sluijter MA
URL: www.NL-Aid.org
E-MAIL: info [at] www.NL-Aid.org

One thought on “Canned hunt: kat in het bakkie

  1. Dawn Farrington zegt:

    I think you are scrum when you hurt these beautiful animals and with all my gypsy blood I have I curse you all with a life of bad luck because you could never make your wrongs right

Geef een reactie

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>