Elke basisschool in Nederland stelt zijn eigen dagelijkse schema vast, inclusief de start- en eindtijden, de lengte van de pauzes en of er een vrije woensdagmiddag is. Desondanks is er een minimale vereiste van 7.520 lesuren die verspreid over acht schooljaren gegeven moeten worden. Hoe organiseren basisscholen hun schooltijden en lesroosters effectief?
In de onderbouw, dat wil zeggen groep 1 tot en met 4, moeten basisscholen ten minste 3.520 uur lesgeven. Voor de bovenbouw, de groepen 5 tot en met 8, geldt een minimum van 3.760 lesuren. De resterende 240 uren kunnen door de school zelf ingedeeld worden. De Onderwijsinspectie ziet erop toe dat scholen aan deze urennorm voldoen.
Vijfdaagse schoolweek niet altijd verplicht
Voor leerlingen van groep 3 tot en met 8 is een vijfdaagse schoolweek gebruikelijk. Echter, scholen mogen tot zeven keer per jaar een vierdaagse schoolweek invoeren, naast de standaard vrije dagen. Deze aangepaste weken dienen gelijkmatig over het jaar verdeeld te worden.
Voor de kleuterklassen, groep 1 en 2, is een vijfdaagse schoolweek niet verplicht. Veel scholen kiezen ervoor om de woensdagmiddag vrij te geven, maar dit is geen vaststaande regel. Er zijn scholen die bijvoorbeeld de vrijdagmiddag vrij geven of kiezen voor een rooster waarbij elke schooldag even lang is zonder een uitgebreide middagpauze, bekend als het continurooster.
Vaste en aanbevolen vakantieperiodes
De data voor de zomervakantie, kerstvakantie en de eerste week van de meivakantie worden vastgesteld door het Ministerie van Onderwijs. Scholen hebben de vrijheid om de herfst- en voorjaarsvakantie zelf te plannen binnen de geadviseerde periodes. Ook kunnen zij ervoor kiezen om de meivakantie uit te breiden tot twee weken. Studiedagen en ADV-dagen voor het personeel mogen echter niet resulteren in extra vrije dagen voor de leerlingen.
Inbreng van ouders bij het vaststellen van schooltijden
Ouders kunnen via de medezeggenschapsraad invloed uitoefenen op de schooltijden. Veranderingen in het rooster kunnen alleen doorgevoerd worden met goedkeuring van de medezeggenschapsraad. Nieuwe schooltijden worden altijd vooraf gecommuniceerd in de schoolgids, zodat ouders ruim voor het begin van het schooljaar op de hoogte zijn van de tijden waarop hun kind naar school gaat en weer thuiskomt.
Vergelijkbare berichten
- Tienduizenden ouders zeggen ja tegen Smartphonevrij Opvoeden: Teken ook het pact!
- Alarm bij Basisschool Passe Partout Zoetermeer: Aanhoudende Zorgen Onder Ouders en Personeel
- Bijna 100% MBO Studenten Geslaagd: Nieuwe Rekentoets een Groot Succes!
- Leerlingenvervoer faalt: Kinderombudsvrouw grijpt in met brief aan OCW
- Loes van der Staak: Nieuwe Directeur Poldertheater Aangekondigd!

Anika schrijft over tuinieren, natuur en ecologie. Ze deelt praktische tips en seizoensgebonden inspiratie voor elke tuinliefhebber. Haar stukken combineren vakkennis en passie, met oog voor biodiversiteit, duurzaamheid en welzijn. Ze moedigt lezers aan om bewuster en groener te leven, te starten in eigen tuin.