Geld kan geen geluk kopen — en deze landen bewijzen dat
De allereerste Wereldwijde Bloei Studie heeft vastgesteld in welke landen mensen het meeste “bloeien”.
Dit onderzoek gaat verder dan het jaarlijkse Wereldgeluksrapport — dat vaak de hoge levenskwaliteit in Scandinavische landen benadrukt — door dieper in te gaan op alle aspecten van het leven van mensen, in plaats van alleen te beoordelen hoe tevreden ze zijn met hun leven.
Onderzoekers van de Harvard Universiteit hebben meer dan 200.000 mensen ondervraagd uit 22 landen, verspreid over de zes bewoonde continenten, wat overeenkomt met 64% van de wereldbevolking.
Indonesië voerde de lijst aan, gevolgd door Israël, de Filipijnen, Mexico en Polen, volgens de bevindingen die gepubliceerd zijn in het tijdschrift Nature Mental Health.
Daarna maakten Nigeria, Egypte, Kenia, Tanzania en Argentinië de top tien compleet.
Ondanks dat het een van de rijkste landen op de lijst is, eindigde de VS op een bescheiden twaalfde plaats, net achter Hong Kong, terwijl het VK op een schamele twintigste plaats stond.
Onderzoekers definieerden bloei als “een staat waarin alle aspecten van iemands leven goed zijn”, wat betekent dat “een goed geleefd leven meer is dan alleen gezondheid en geluk.”
De onderzoekers voegden extra facetten toe om een goed geleefd leven te bepalen, waaronder geluk en levenstevredenheid, mentale en fysieke gezondheid, betekenis en doel, karakter en deugd, nauwe sociale relaties, en financiële en materiële stabiliteit.
Hoewel Indonesië geen rijk land is, scoorde het hoog op het gebied van relaties en pro-sociale karaktereigenschappen, die sociale verbindingen en gemeenschap bevorderen.
Aan het andere uiteinde van de schaal stond Japan als de plaats waar mensen het minst bloeien. Ondanks dat het een welvarend land is waar burgers de neiging hebben om een hoge leeftijd te bereiken, hebben mensen in Japan de minste kans om een hechte vriend te hebben.
“We zijn hier niet om te zeggen dat die uitkomsten [rijkdom, langere levensduur] niet belangrijk zijn, of dat we niet om democratie, economische groei of volksgezondheid moeten geven,” zei Brendan Case, een van de auteurs van de studie, volgens de Daily Mail.
“Maar het is interessant om te overwegen dat de Wereldwijde Bloei Studie enkele belangrijke vragen oproept over de mogelijke afwegingen die bij dat proces betrokken zijn.”
De onderzoekers identificeerden drie belangrijke bevindingen met betrekking tot leeftijd, geestelijke gezondheid en verbinding met de gemeenschap — allemaal cruciale factoren in de rangschikking van de VS.
De relatie tussen leeftijd en bloei varieert tussen landen.
Er is lang gedacht dat levenstevredenheid doorgaans hoger is in de vroege volwassenheid, daalt in de middelbare leeftijd en weer stijgt op oudere leeftijd.
Dit bleek echter niet waar te zijn met betrekking tot bloei — het meest duidelijk in de VS en andere hoge-inkomenslanden. In Amerika steeg de bloeifactor gestaag met de leeftijd.
Mentale gezondheid bleek ook een belangrijke factor te zijn. Fysieke gezondheid blijft over het algemeen hetzelfde met de leeftijd, maar slechte mentale gezondheid houdt jonge mensen tegen — weer, vooral in de VS.
Onderzoekers ontdekten ook dat deelname aan wekelijkse groepsactiviteiten — in het bijzonder de kerk — over het algemeen het vermogen van mensen om te bloeien verhoogde.
De enige hoge-inkomenslanden in de bovenste helft van de lijst waren Israël en Polen. De meerderheid van de mensen in ontwikkelde landen meldde minder betekenis, minder en minder bevredigende relaties en gemeenschappen, en minder positieve emoties dan die in minder ontwikkelde locaties.
Daarentegen hebben mensen in landen die bloeien misschien geen hoge inkomens, maar hebben ze goede vriendschappen, huwelijken en betrokkenheid bij de gemeenschap — vooral in religieuze gemeenschappen.
“We moeten uitzoeken hoe we economische ontwikkeling kunnen bevorderen zonder betekenis, doel en relaties in gevaar te brengen,” schreven de auteurs van de studie in de New York Times.
Ze beweerden dat hun “werk een kans biedt om na te denken over de manieren waarop een groot deel van de ontwikkelde wereld misschien is verdwaald en om de paden te verkennen die ons terug kunnen leiden naar gelukkiger levens.”
Vergelijkbare berichten
- Laatste Kans: Jonge Innovators Gezocht voor Prestigieuze Change Inc. Lijst 30 onder 30
- Artsen dichtbij genezing HIV met baanbrekende ontdekking: “Zoiets nog nooit gezien!”
- Microplastics Gelinkt aan Chronische Ziekten: Nu Ook Gevonden in Kauwgom!
- Biohackers en sterren zoals Hailey Bieber gek op ‘eeuwigheidsmolecuul’: Is dit het ultieme supplement?
- Deze tropische boom trotseert vijanden: Met bliksem als wapen!

Eva schrijft gepassioneerd over cultuur, geschiedenis en maatschappelijke thema’s. Ze onderzoekt trends in kunst en erfgoed, met een bijzondere interesse voor Europese invloeden. Haar artikelen combineren diepgang en toegankelijkheid, waardoor cultuur op een boeiende manier wordt gepresenteerd voor een breed, nieuwsgierig lezerspubliek binnen én buiten Nederland.