Officiële Verkoopstart van de Musical Willem van Oranje
Na een lange voorbereidingstijd van zeven jaar, is het eindelijk zover: de kaartverkoop voor de ambitieuze locatiemusical Willem van Oranje is gestart. Producent Pierre Karsten kondigde afgelopen donderdag in Delft aan dat de voorstelling vanaf januari 2026 te bewonderen is in het nieuw te bouwen ‘Prinsentheater’. Joris Smit neemt de hoofdrol op zich, onder regie van Theu Boermans.
De eerste try-out vindt plaats op 7 januari 2026. Vervolgens zal Willem van Oranje – de Musical voor onbepaalde tijd draaien als een zogenoemde ‘open eind’-productie, exclusief in het Prinsentheater. Joris Smit vertolkt de rol van Willem van Oranje, met tegenover hem Roben Mitchell als Filips II. Sofia Ferri, bekend van Jesus Christ Superstar en Mozarts Zauberflöte, speelt Eva Elincx, een van Willems grote liefdes. Sjoerd Spruijt zal te zien zijn als de graaf van Egmond.
Momenteel is Smit nog verbonden aan Het Nationale Theater, waar hij in 2014 door Theu Boermans, destijds artistiek leider, werd aangenomen. Voor zijn rol in de musical heeft hij tijdelijk verlof gekregen van dit gezelschap, waarna hij zal terugkeren.
De toekomst van de musical, aangekondigd in 2019, was lange tijd onzeker. Een oorspronkelijk geplande première in maart 2021 werd uitgesteld vanwege de coronapandemie. Het volgende jaar leverde het Noordhollands Dagblad kritiek op de coronasteun van 4,3 miljoen euro die producenten Rick Engelkes en Pierre Karsten ontvingen van het Fonds Podiumkunsten, aangezien er geen castleden waren aangekondigd en de bouw van het nieuwe theater nog niet was gestart. Uiteindelijk moesten zij 3,7 miljoen euro terugbetalen. Ondanks deze tegenslagen, met steun van enkele vermogende individuen uit Delft, kon de musical een doorstart maken. Na een juridisch conflict trok Engelkes zich terug en werd Karsten de enige producent.
Het produceren van grootschalige musicals is de afgelopen jaren een riskante onderneming gebleken. Dergelijke producties moeten langdurig draaien om winstgevend te zijn, iets wat tot nu toe alleen Soldaat van Oranje is gelukt. Desalniettemin hebben Karsten en creatief producent Wolter Lommerde, bekend van Het Pauperparadijs en 14 de Musical, een team van ervaren makers samengesteld.
Componisten Fons Merkies en Martijn Spierenburg verzorgen de muziek en arrangementen, terwijl Boermans veel van zijn team van Soldaat van Oranje meeneemt naar Willem van Oranje. Liedteksten worden geschreven door Frans van Deursen, die samen met Boermans ook aan het script werkt. Verder zijn Catherine Cuykens en Pilo Pilkens verantwoordelijk voor kostuums en kap en grime, en werken Bernhard Hammer, Marc Heinz en Jeroen ten Brinke respectievelijk aan decor-, licht- en geluidsontwerp.
Op de bouwlocatie in Delft Campus Zuid zijn de contouren van het Prinsentheater al zichtbaar. Dit theater, dat een van de grootste in Nederland belooft te worden, zal uitgerust worden met diverse LED-schermen en tribunes die 360 graden kunnen draaien.
Karsten ziet de musical als een oproep tot tolerantie in tijden van extremisme, en als een geschenk aan de Nederlandse samenleving, zoals hij uitlegde tijdens de presentatie. Regisseur Theu Boermans en historicus René van Stipriaan, wiens boek De Zwijger (2021) de basis vormt voor het script, beschrijven Willem van Oranje als een figuur die bruggen bouwde en pleitte voor verdraagzaamheid en religieuze vrijheid. Of Willem kon zingen, blijft volgens Van Stipriaan een historisch mysterie.
Het eerste toegangsbewijs werd, onder begeleiding van trompetgeschal, overhandigd aan de Delftse wethouder Martina Huijsmans.
Vergelijkbare berichten
- Gustav Borreman en Alex Hendrickx versterken Het Nationale Theater: Ontdek de details!
- Harry de Bruin Aangesteld als Adjunct-Directeur bij DeLaMar: Ontdek Zijn Visie en Plannen!
- Anne Wil Blankers, icoon van het toneel, verovert Johan Kaart Prijs 2025!
- Lintjesregen 2025: Aryeh Weiner, beroemde danser, ontvangt koninklijke onderscheiding!
- Theaterjournalist Henk van Gelder onverwachts overleden: een groot verlies voor de cultuurwereld!

Loes Bakker is onderwijsspecialist met jarenlange ervaring in beleid en praktijk. Haar bijdragen gaan over vernieuwing, digitalisering en pedagogische kwesties in het onderwijs. Ze legt onderwijsontwikkelingen kritisch bloot, altijd met een hart voor leerlingen, leerkrachten én een toekomstgericht onderwijssysteem dat iedereen gelijke kansen biedt.