Terwijl Nederlandse startups elke euro moeten bevechten, stromen in Silicon Valley de miljarden binnen voor AI-elite, stelt investeerder Jeroen Bertrams. Voormalige leiders van OpenAI, Mira Murati en Ilya Sutskever, wisten samen vijf miljard dollar op te halen, zonder dat ze al een concreet product hebben.
Het pad van een startup oprichter is zelden eenvoudig, vooral niet tijdens het fondsenwervingsproces. Dit vereist vaak tientallen tot honderden gesprekken met investeerders, die meestal op niets uitlopen. En zelfs als investeerders uiteindelijk interesse tonen, kan het nog drie maanden duren voordat alle documenten zijn ondertekend en het geld daadwerkelijk op de rekening staat.
Deze maanden zijn extreem intens en zenuwslopend, met altijd de aanhoudende mogelijkheid dat de deal mislukt. Immers, de due diligence moet positief zijn.
Er zijn echter ondernemers die het voorrecht hebben om uit miljarden te kunnen kiezen. En dat terwijl ze nog geen fysiek product hebben.
Mira Murati
Kijk bijvoorbeeld naar Mira Murati, de voormalige CTO van OpenAI, die momenteel een AI-hardwarestartup opricht. Er is nog geen omzet en nog geen product, maar desondanks heeft ze onlangs twee miljard dollar opgehaald in een zaaironde. En ja, we hebben het over Amerikaanse dollars. Het bedrijf van Murati, Thinking Machines Lab, heeft slechts een enkele webpagina, wat blijkbaar genoeg was om investeerders te overtuigen om miljarden te investeren. Er wordt gespeculeerd dat het bedrijf wordt gewaardeerd op tien miljard dollar, met de verwachting dat het uiteindelijk voor minstens honderd miljard verkocht zal worden.
Ilya Sutskever
Neem ook Ilya Sutskever, medeoprichter van OpenAI, die recent zijn eigen AI-onderneming begon. Binnen drie maanden wist hij al een miljard op te halen in een pre-zaaironde, met een onmiddellijke bedrijfswaardering van vijf miljard. Een maand later kwam daar nog eens twee miljard dollar bij, van vooraanstaande investeerders zoals Greenoaks, Lightspeed Venture Partners, Google’s moederbedrijf Alphabet, chipfabrikant Nvidia en Andreessen Horowitz, waarmee de waardering steeg naar 32 miljard dollar.
Reputation rounds
Dit illustreert het belang van de reputatie van een startup oprichter. Venture capitalists hebben het vaak over ‘reputation rounds’, waarbij er puur en alleen geïnvesteerd wordt in de personen, ongeacht het product. Er wordt verwacht dat deze ondernemers uiteindelijk wel iets waardevols zullen creëren.
En daar sta je dan als Nederlandse ondernemer, die maandenlang moeite doet om enkele tonnen op te halen, terwijl figuren als Sutskever en Murati zonder moeite miljarden binnenhalen.
Het totaalbedrag dat dit duo heeft opgehaald is ongeveer het dubbele van wat alle Nederlandse startups samen in 2024 hebben opgebracht.
Lees ook deze columns van Jeroen Bertrams:
- Startups vrezen investeringsdip door handelsoorlog, echter de grootste verliezer is Trump zelf
- ‘Clowns’ bij de overheid, luister naar Adriaan Mol en Robert Vis voordat het te laat is
- Met deze truc krijgt Elon Musk altijd zijn zin (en jij kunt het ook)
Vergelijkbare berichten
- Musk vs. Altman: Oprichters OpenAI nu gezworen vijanden!
- Groningse broers verdienen miljarden: verkoop cryptobedrijf Deribit voor €2,9 miljard!
- Carbon Equity lanceert nieuw fonds: Kleine beleggers stappen in private equity, AFM alert!
- Finom scoort $105 miljoen: Nieuwe financieringsmethode beloont klantwaarde!
- Felyx-oprichter zoekt top ondernemers bij EWOR: Ontmoet de briljantste founders!

Anika schrijft over tuinieren, natuur en ecologie. Ze deelt praktische tips en seizoensgebonden inspiratie voor elke tuinliefhebber. Haar stukken combineren vakkennis en passie, met oog voor biodiversiteit, duurzaamheid en welzijn. Ze moedigt lezers aan om bewuster en groener te leven, te starten in eigen tuin.