Startende en snelgroeiende bedrijven kunnen binnenkort rekenen op een verbeterde fiscale behandeling van werknemersopties en -aandelen. Minister Beljaarts van Economische Zaken heeft aangekondigd dat vanaf 1 januari 2027 de belastingregels versoepeld worden, wat onder andere een lager belastingtarief en een uitgesteld heffingsmoment omvat. Hier zijn vijf belangrijke vragen en antwoorden over deze nieuwe regeling.
1. Waarom was een hervorming van het fiscale beleid noodzakelijk?
Het vermogen om talent aan te trekken en te behouden is cruciaal voor startups, die vaak niet de salarissen kunnen bieden die door grote bedrijven of internationale scaleups worden gegeven. Hierdoor trekken talentvolle werknemers vaak naar het buitenland of naar grotere ondernemingen die meer betalen.
Economische Zaken benadrukt dat het huidige systeem niet alleen ondernemers frustreert, maar ook de groei van het Nederlandse startup-ecosysteem belemmert. Momenteel groeit slechts 19 procent van de Nederlandse startups uit tot scaleup, terwijl dit percentage in Europa gemiddeld op 22 ligt. In vergelijking met landen buiten Europa is dit verschil nog significanter.
Verder is er een gebrek aan een ‘vliegwieleffect’, waarbij succesvolle startup-medewerkers zelf gaan investeren of nieuwe startups oprichten. Startupondernemer Robert Gaal startte dit jaar de petitie Vliegwiel.nl om dit probleem aan te kaarten. ‘Het gebrek aan werknemersparticipatie heeft te weinig investeerders opgeleverd, dat is algemeen bekend’, vertelde hij aan MT/Sprout.
2. Hoe wordt dit in andere landen aangepakt?
In andere landen zijn de fiscale regelingen voor werknemersparticipatie aanzienlijk aantrekkelijker. Uit een onderzoek van venture capital-bedrijf Index Ventures blijkt dat Nederland slechts op de 20e plaats staat van de 23 onderzochte landen. Dit vormt een belemmering in de internationale concurrentiestrijd om talent.
In landen met een bloeiende startupcultuur, zoals Letland, Estland en Litouwen, evenals Israël, Canada, Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk, worden werknemersopties en -aandelen fiscaal gunstig behandeld. In deze landen betalen werknemers belasting over hun aandelen pas bij verkoop en ontvangst van het geld. Bovendien is het belastingtarief vaak lager dan in Nederland, vergelijkbaar met de belasting op kapitaalwinsten.
In Nederland is slechts 4 procent van de bedrijfsaandelen in handen van werknemers, tegen 19 procent in de VS, volgens het rapport Opties voor groei van Archipel.
3. Wat verandert er nu concreet in Nederland?
De huidige wet, aangepast in 2023, bepaalt al dat belastingheffing plaatsvindt op het moment dat aandelen verhandelbaar worden, een verbetering ten opzichte van de eerdere regelgeving. Echter, het probleem van belasting betalen voordat het geld beschikbaar is, bleef bestaan.
Met de nieuwe regeling wordt dit probleem aangepakt: belasting wordt pas geheven op het moment van verkoop van de aandelen. Dit verlaagt de drempel voor werknemersparticipatie, aangezien medewerkers niet meer hun spaargeld hoeven aan te spreken of leningen moeten afsluiten om belasting te betalen over nog niet gerealiseerde winsten.
4. Wat wordt het nieuwe belastingtarief op winsten uit aandelenverkoop?
Een ander belangrijk aspect van de nieuwe regeling is de verlaging van het belastingtarief. Voordelen uit aandelenopties worden momenteel belast in box 1, met tarieven die kunnen oplopen tot 49,5 procent voor hogere inkomens. In de nieuwe regeling wordt de belastbare grondslag verlaagd naar 65 procent van de opbrengst, waardoor het effectieve tarief daalt naar maximaal 32,17 procent.
5. Hoe reageren startuporganisaties op deze wetswijziging?
De startupgemeenschap is enthousiast over de aanstaande veranderingen, hoewel ze nog tot 2027 moeten wachten. ‘Dit is fantastisch, precies waar we zo lang voor hebben gestreden’, zegt Robert Gaal. ‘Ik hoop dat de Kamers het belang hiervan inzien en dit snel implementeren. We hebben dit vliegwiel nodig, en ik ben blij dat het nu de aandacht krijgt die het verdient.’
‘Na jaren van inspanning door vele startuporganisaties en enkele politieke partijen, komt er nu eindelijk een concurrerende regeling in Nederland’, voegt DSA-voorzitter Lucien Burm toe op LinkedIn, met steun van onder anderen Daniel Gebler van Picnic: ‘Very important and essential step up for the entire Dutch startup ecosystem. Big shout out and thanks to everybody involved.’
Techleap-icoon Constantijn verklaart: ‘Ladies & gentlemen: we got ‘m!’ Zijn organisatie benadrukt verder: ‘Startups en scaleups strijden wereldwijd om talent. Een eerlijke en aantrekkelijke aandelenoptieregeling is cruciaal voor het aantrekken en behouden van toptalent, essentieel voor het versnellen van technologische innovatie in Nederland en het helpen groeien van bedrijven.’
Vergelijkbare berichten
- Finom scoort $105 miljoen: Nieuwe financieringsmethode beloont klantwaarde!
- Explosieve Groei Technische Studenten: Buitenlandse Aanmeldingen Dalen Niet!
- Lex Hoefsloot, Ex-CEO van Lightyear, Special Guest op LEVEL UP 2025: Mis Het Niet!
- Dringend AI-Deltaplan nodig voor Nederland: Verlies van regie dreigt!
- Ontdek Nu: 6 Redenen Waarom Lidl’s Succesformule Zo Goed Werkt in Nederland!

Anika schrijft over tuinieren, natuur en ecologie. Ze deelt praktische tips en seizoensgebonden inspiratie voor elke tuinliefhebber. Haar stukken combineren vakkennis en passie, met oog voor biodiversiteit, duurzaamheid en welzijn. Ze moedigt lezers aan om bewuster en groener te leven, te starten in eigen tuin.