Nieuwste Ontdekkingen op Mars
Er is weer spannend nieuws van Mars.
De betrouwbare Curiosity rover van NASA, die al jaren het zogenaamde rode planeet onderzoekt, heeft een belangrijke ontdekking gedaan: een hoeveelheid carbonaatmineralen rijk aan koolstof. Dit wijst erop dat Mars mogelijk ooit de juiste condities had om menselijk leven te ondersteunen.
“Dit bevestigt dat de planeet bewoonbaar was en dat onze modellen over bewoonbaarheid kloppen,” verklaarde Ben Tutolo, hoofdauteur van de studie en universitair hoofddocent aan de Universiteit van Calgary.
Carbonaatmineralen ontstaan typisch wanneer koolstofdioxide reageert met water en gesteente, wat hen een belangrijke indicator maakt voor omgevingen waar leven mogelijk is.
Hoewel deze mineralen al eerder op Mars zijn waargenomen, biedt de recente vondst van Curiosity het duidelijkste bewijs tot nu toe dat Mars ooit nat en warm was, en misschien zelfs gastvrij.
Deze carbonaten bevatten een mineraal genaamd sideriet, een ijzerrijk bestanddeel dat maar liefst 5-10% van de monsters uitmaakt.
Bovendien werden ze gevonden naast zouten die gemakkelijk in water oplossen, wat suggereert dat er waarschijnlijk vloeibaar H2O aanwezig was tijdens de vorming.
“De bredere implicaties zijn dat de planeet tot die tijd bewoonbaar was, maar toen het [koolstofdioxide] dat de planeet verwarmde begon te precipiteren als sideriet, had dat waarschijnlijk invloed op het vermogen van Mars om warm te blijven,” legde Tutolo uit.
Kortom: Mars is mogelijk veranderd van een gezellige broeikas in een ijskoude steen door zijn eigen koolstofcyclus.
Verder ontdekte Curiosity ook ijzeroxyhydroxiden — mineralen die suggereren dat Mars ooit een klimaatsysteem had dat niet ongelijk is aan dat van de aarde, met koolstofdioxide die tussen gesteente en atmosfeer circuleerde.
Op basis van nieuwe metingen en gegevens vanuit de baan denken wetenschappers dat vergelijkbare lagen over Mars mogelijk tot 36 millibar aan atmosferisch koolstofdioxide hebben kunnen vastleggen.
Dat vertegenwoordigt een enorme klimaatverschuiving op planetaire schaal.
Terug op aarde werkt Tutolo aan manieren om klimaatverandering te bestrijden met vergelijkbare technieken van gesteentevorming — door CO₂ om te zetten in carbonaten hier op aarde.
“Wat we op aarde proberen te doen om klimaatverandering tegen te gaan, is iets dat de natuur mogelijk al op Mars heeft gedaan,” zei hij.
“Meer leren over de mechanismen van deze mineralen op Mars helpt ons beter te begrijpen hoe we dat hier kunnen doen,” vervolgde hij.
Tutolo deelde ook dat het bestuderen van de ineenstorting van de ‘warme en natte vroege dagen’ van Mars ons leert dat “bewoonbaarheid een zeer fragiel iets is.”
Curiosity heeft mogelijk een van de grootste mysteries van Mars ontrafeld — en tegelijkertijd een wetenschappelijke reddingslijn naar de aarde geworpen.
Vergelijkbare berichten
- Astronomen ontdekken teken van leven op verre planeet: Eerste hints van een buitenaardse wereld!
- NASA ontdekt mysterieuze schedelvormige structuur op Mars: Sterrenkijkers verbijsterd!
- Nieuwe Dwergplaneet Ontdekt: Uitdaging voor Planeet Negen Theorie
- NASA viert 35 jaar Hubble Telescoop: Adembenemende nieuwe foto’s van verre sterrenstelsels
- Adembenemende beelden: Aurora Borealis gezien vanuit de ruimte!

Eva schrijft gepassioneerd over cultuur, geschiedenis en maatschappelijke thema’s. Ze onderzoekt trends in kunst en erfgoed, met een bijzondere interesse voor Europese invloeden. Haar artikelen combineren diepgang en toegankelijkheid, waardoor cultuur op een boeiende manier wordt gepresenteerd voor een breed, nieuwsgierig lezerspubliek binnen én buiten Nederland.