Het zou je kunnen verbazen, maar je kauwgom zit mogelijk vol met plastic.
Uit een recente studie blijkt dat het kauwen op één stukje kauwgom honderden, zo niet duizenden microplastics in je speeksel vrijgeeft, die je waarschijnlijk inslikt.
Dit is zorgwekkend nieuws, vooral omdat steeds meer onderzoeken suggereren dat deze minuscule deeltjes een risico kunnen vormen voor onze gezondheid, mogelijk zelfs het risico op drie chronische, schadelijke ziekten verhogen.
Microplastics — kleine plasticdeeltjes variërend van 1 nanometer tot 5 millimeter groot — komen vrij wanneer grotere stukken plastic in de loop van de tijd afbreken.
Onderzoek heeft aangetoond dat mensen elke week een verbazingwekkende hoeveelheid plastic binnenkrijgen via het water dat we drinken, het voedsel dat we eten en de lucht die we inademen.
Deze gevaarlijke deeltjes zijn overal in het lichaam aangetroffen, inclusief in de longen, lever, nieren, hart, bloed, testikels en moedermelk. Eén onderzoek vond zelfs dat de gemiddelde hersenen een hele lepel vol microplastics bevatten.
Stof tot nadenken
De nieuwe studie, geleid door onderzoekers van de Universiteit van Californië, Los Angeles, was bedoeld om nog een manier te ontdekken waarop deze schadelijke deeltjes ons lichaam binnenkomen: via kauwgom.
Kauwgom bestaat uit drie hoofdingrediënten: een rubberachtige basis, zoetstoffen en smaakstoffen. Natuurlijke kauwgoms gebruiken plantaardige materialen zoals chicle of boomsap voor de basis, terwijl synthetische kauwgums afhankelijk zijn van op petroleum gebaseerd rubber.
“Onze initiële hypothese was dat de synthetische kauwgoms veel meer microplastics zouden bevatten omdat de basis een soort plastic is,” zei Lisa Lowe, een Ph.D. student aan de UCLA.
Om dit te onderzoeken, kauwde Lowe op zeven stukjes van vijf merken synthetische kauwgom en vijf merken natuurlijke kauwgom. Vervolgens maten onderzoekers het aantal microplastics in elk speekselmonster.
De resultaten waren opvallend: gemiddeld werden 100 microplastics per gram kauwgom vrijgegeven, met sommige individuele stukken die tot 600 deeltjes verloren.
Aangezien een typisch stukje kauwgom tussen de 2 en 6 gram weegt, zeiden onderzoekers dat een groter stuk tot 3.000 plastic deeltjes kon vrijgeven.
“Verrassend genoeg hadden zowel synthetische als natuurlijke kauwgoms vergelijkbare hoeveelheden microplastics die vrijkwamen toen we ze kauwden,” zei Lowe.
Het onderzoeksteam schatte dat als de gemiddelde persoon tussen de 160 en 180 kleine stukjes kauwgom per jaar kauwt, ze jaarlijks ongeveer 30.000 microplastics zouden kunnen inslikken.
“Ons doel is niet om iemand ongerust te maken,” zei Sanjay Mohanty, de hoofdonderzoeker van het project en een ingenieursprofessor aan de UCLA. “Wetenschappers weten niet of microplastics onveilig voor ons zijn of niet.”
Een onzichtbare dreiging
Hoewel er geen menselijke proeven zijn die het definitief hebben aangetoond, suggereren dierstudies en onderzoek met menselijke cellen dat microplastics schadelijk kunnen zijn voor ons lichaam, mogelijk cellen beschadigen, ontstekingen veroorzaken, orgaanfuncties verstoren en immuunreacties veranderen.
Nieuw onderzoek wijst ook op een verontrustende connectie: een hogere blootstelling aan microplastics wordt geassocieerd met een grotere prevalentie van hypertensie, diabetes en beroertes.
Een studie die volgende week zal worden gepresenteerd, onderzocht de mogelijke connectie tussen microplastic niveaus in water en gezondheidsproblemen in Amerikaanse kust- en merengemeenschappen tussen 2015 en 2019.
“Toen we 154 verschillende sociaaleconomische en milieukarakteristieken in onze analyse opnamen, verwachtten we niet dat microplastics in de top 10 zouden staan voor het voorspellen van de prevalentie van chronische niet-overdraagbare ziekten,” zei Sai Rahul Ponnana, een onderzoeksdatawetenschapper aan de Case Western Reserve University School of Medicine in Ohio en de hoofdauteur van de studie.
Opmerkelijk is dat kanker niet consequent werd gelinkt aan microplasticvervuiling, een verrassende wending die eerdere studies tegenspreekt die suggereren dat blootstelling kon worden gekoppeld aan kankers van de long, lever, borst en prostaat.
De onderzoekers benadrukten dat hoewel er een associatie is tussen microplastics en hoge bloeddruk, diabetes en beroerte, dit geen causaal verband bewijst.
Ze zeiden dat meer onderzoek nodig is om uit te zoeken of microplastics deze gezondheidsproblemen rechtstreeks veroorzaken of dat ze gewoon samenvallen met andere milieufactoren of levensstijlfactoren die bijdragen aan ziekte.
Hoe jezelf te beschermen
In de kauwgomstudie van UCLA werden de meeste microplastics vrijgegeven binnen de eerste twee minuten van het kauwen. Dus als je je potentiële blootstelling aan microplastics van kauwgom wilt verminderen, stelde Lowe voor om één stukje langer te kauwen in plaats van steeds een nieuw stukje te nemen.
Mohanty drong er ook op aan om “oplettend” te zijn wanneer men klaar is met kauwen.
“Het plastic dat in het speeksel vrijkomt, is maar een klein deel van het plastic dat in de kauwgom zit,” legde hij uit, en voegde eraan toe dat onjuist weggegooide kauwgom een extra laag vervuiling creëert.
Ponnana herhaalde deze gevoelens.
“De omgeving speelt een zeer belangrijke rol in onze gezondheid,” zei hij. “Daarom betekent zorgen voor onze omgeving, zorgen voor onszelf.”
Hoewel het volledig vermijden van microplastics bijna onmogelijk kan zijn, zeiden experts dat er andere stappen zijn die je kunt nemen om je blootstelling te beperken.
Begin met het weggooien van je plastic waterfles, het koken en filteren van kraanwater, het vermijden van plastic snijplanken en het nooit gebruiken van plastic voedselcontainers in de magnetron. Als je een theedrinker bent, raden experts aan om te kiezen voor thee in papieren zakjes of als losse bladeren in plaats van in plastic zakjes.
Vergelijkbare berichten
- Microplastics verwoesten je lichaam: ‘Het is schokkend’
- Amerika Verslagen door Buurland in Nieuwe Bloei Index: Ontdek Waarom
- Antarctisch IJs Herstelt Zich Opmerkelijk: Wetenschappers Verbaasd Over Massatoename
- Wetenschappers slaan alarm over zonnebrandcrèmes: Potentiële gezondheidsrisico’s!
- Deze tropische boom trotseert vijanden: Met bliksem als wapen!

Eva schrijft gepassioneerd over cultuur, geschiedenis en maatschappelijke thema’s. Ze onderzoekt trends in kunst en erfgoed, met een bijzondere interesse voor Europese invloeden. Haar artikelen combineren diepgang en toegankelijkheid, waardoor cultuur op een boeiende manier wordt gepresenteerd voor een breed, nieuwsgierig lezerspubliek binnen én buiten Nederland.