Op dinsdag 6 mei komen studenten, promovendi en personeel van de afdeling Aardwetenschappen van de Vrije Universiteit Amsterdam in actie. Ze strijden voor het behoud van hun opleiding en werkgelegenheid in reactie op de voorgenomen bezuinigingen, zo bericht de NOS.

Deskundigen op het gebied van essentiële grondstoffen, zoals studenten en promovendi van de VU, zijn cruciaal voor de overgang naar duurzame energie. Dit geluid is ook buiten de universiteit hoorbaar, in de beroepssector. De opleiding trekt jaarlijks zo’n tachtig nieuwe bachelor- en masterstudenten, wiens expertise dringend vereist is.

Behoud van de afdeling Aardwetenschappen

Michiel van der Meulen, hoofd van de Geologische Dienst Nederland bij TNO, heeft op LinkedIn benadrukt dat de VU de afdeling Aardwetenschappen niet moet sluiten. Samen met Bob Hoogendoorn, voorzitter van het Koninklijk Nederlands Geologisch Mijnbouwkundig Genootschap, wijst hij erop dat afgestudeerden van deze afdeling geen werkloosheid kennen. “Er is een grote vraag naar deze professionals.” Bovendien is de kwaliteit van het onderwijs en onderzoek aan de VU van internationaal hoog niveau.

Strategische heroriëntatie

De universiteit erkent dat de bezuiniging een strategische heroriëntatie betreft. Het onderwijs en onderzoek zullen zich voortaan meer focussen op thema’s zoals klimaatverandering, natuurrampen en klimaatsystemen. “Deze bezuiniging komt hard aan bij onze studenten en medewerkers, en dat begrijpen we. We doen ons best om allen die het betreft zo volledig mogelijk te informeren,” aldus de universiteit.

Financiële tekorten

Hoewel de betrokkenheid van het werkveld gewaardeerd wordt, kampt de afdeling Aardwetenschappen al langere tijd met aanzienlijke financiële tekorten. “Deze tekorten kunnen we in het licht van de huidige bezuinigingsnoodzaak binnen de faculteit en de universiteit als geheel niet langer verantwoorden,” verklaart de VU.

LEES  Explosieve Groei Technische Studenten: Buitenlandse Aanmeldingen Dalen Niet!