Orderchamp’s Cruciale Wending: Op Topmomenten €1 Miljoen Per Maand Verbrand!

mei 11, 2025

joost brugmans orderchamp

Joost Brugmans en zijn team hebben Orderchamp opgericht als een online platform waar retailers hun inkopen kunnen doen bij diverse merken. Recentelijk hebben zij hun businessmodel aangepast door deze merken ook de mogelijkheid te bieden om hun eigen B2B-webshops te creëren.

Joost Brugmans is van nature een ongeduldig persoon, maar hij erkent dat zijn team hem soms moet herinneren dat dingen tijd vergen.

Deze maand kon hij eindelijk bekendmaken dat Orderchamp, de startup die retailers en merken online samenbrengt, zijn software volledig heeft vernieuwd en daarmee een nieuwe markt aanboort.

Orderchamp functioneerde tot voor kort als een digitale marktplaats waar winkeliers hun producten konden inkopen, vergelijkbaar met traditionele beurzen of catalogi. Inmiddels kopen honderdduizenden retailers in heel Europa producten in van zo’n 6.000 merken via het platform. Orderchamp regelt alles achter de schermen, van bestellingen en betalingen tot verzending.

De nalatenschap van SEOshop en een nieuwe visie

Brugmans en zijn medeoprichters Max Verduyn en Menno Wolvers hebben hun kennis van e-commerce opgedaan bij SEOshop, een aanbieder van webwinkelsoftware die enkele jaren geleden werd overgenomen door het Canadese Lightspeed. Samen met de oprichters van SEOshop, Ruud Stelder en Dennis Cuijpers, startten ze in 2019 met Orderchamp. Met de recente lancering lijkt de cirkel nu rond.

Met deze lancering volgt Brugmans zijn nalatenschap door alle benodigde software te bieden die merken nodig hebben om hun eigen B2B-webwinkel te starten, inclusief ondersteunende verkoophulpmiddelen. Deze suite heet Orderchamp Cloud.

Er zijn al veel SaaS-aanbieders van e-commerce software zoals Shopify en Magento, maar deze richten zich voornamelijk op B2C-webshops. De behoeften van retailers zijn echter anders, zoals de behoefte aan vaste afnames, grote hoeveelheden en kwantumkorting.

Besturingssysteem voor B2B e-commerce

Orderchamp beweert dat hun softwarepakket perfect is afgestemd op de behoeften van B2B-klanten, dankzij de jarenlange ervaring met de marktplaats. Bovendien belooft het bedrijf softwareprijzen die significant lager zijn dan die van de gevestigde concurrentie.

Hoewel het lijkt alsof de jongens van SEOshop terug zijn bij hun oude stiel, verzekert Brugmans: “Ik kan je de presentatie laten zien: vanaf dag één wilden we het ‘besturingssysteem voor B2B e-commerce’ zijn, en we wisten hoe we dat moesten bouwen.” De inkoopmarkt was gewoon de eerste toepassing omdat merken dat destijds aangaven als hun grootste behoefte.

LEES  Qarry heropent Lightyear-fabriek: Nieuwe start met elektrische bezorgwagentjes!

Van bar naar kantoor

Het feit dat merken nu, ruim vijf jaar later, via Orderchamp Cloud hun eigen verkoopsites kunnen opzetten, is een logische stap vooruit, volgens Brugmans. “We hebben anderhalf jaar aan dit project gewerkt, maar zijn begonnen met een onderzoek onder die 6.000 merken om hun behoeften te peilen. Uit dit onderzoek bleek dat de helft nog helemaal geen webshop had, en van de andere helft was 30 procent actief op zoek naar een andere leverancier.”

Brugmans vertelt dit vanuit een voormalige bar bij het Leidseplein die met minimale aanpassingen is omgebouwd tot kantoor. Beroemdheden zoals Jimi Hendrix en Tina Turner sieren nog steeds de muren, en een verdieping hoger is de keuken verwijderd voor extra werkruimte. Wie de rafelige voordeur en dito trap opgaat, komt eerst de enorme bar tegen. “Sommige kantoren installeren een bar, wij deden het andersom.”

Volop activiteit na corona

Hoewel er misschien af en toe stevig aan die bar is gehangen, heeft Orderchamp sinds de lancering van zijn marktplaats in de herfst van 2019 zowel hoogte- als dieptepunten gekend. Toen in het voorjaar van 2020 de coronapandemie uitbrak, stond de retailwereld op zijn kop. “En sindsdien is in de retail niets meer zoals het was.”

“Eerst de lockdown, waarin ook bij ons alles on hold ging. Iedereen zei dat de retail eraan zou gaan. We hebben de eerste maanden onze marketing teruggeschroefd, maar dat bleek achteraf geen goede zet. Want alle retailers wilden ineens online gaan en iedereen ging zijn huis opnieuw inrichten. Dus toen zijn we weer volop aan de slag gegaan.”

22 miljoen van investeerders

De e-commerce boom die hierop volgde werd gevolgd door een grote dip toen de wereld weer een beetje naar normaal ging, met inflatie die consumenten extra terughoudend maakte om te kopen.

Orderchamp had echter weinig te klagen over zijn groei. Investeerders, waaronder henQ, Prime en Vinted-CEO Thomas Plantenga, zagen potentie in de B2B-marktplaats en investeerden tussen 2020 en 2021 in totaal 22 miljoen euro in het bedrijf.

LEES  Opslagrevolutie: Julian Doorten's Storage Share groeit naar 63 locaties en €10 miljoen omzet!

Eind 2021 werkten er ongeveer tachtig tot negentig mensen bij Orderchamp. Er was een kantoor geopend in Duitsland, wat inmiddels de belangrijkste markt is geworden, en Brugmans was bezig met het voorbereiden van een ‘heel grote’ financieringsronde.

Burnrate van een miljoen per maand

“En toen stopte de muziek van de financiering. We waren natuurlijk nog niet winstgevend en verbrandden veel geld, op het hoogtepunt een miljoen per maand. Zo’n burnrate was destijds normaal. Maar als ik er nu op terugkijk, vind ik het niet meer normaal.”

In die periode van ‘gratis geld’, waarin zijn concurrenten op miljardenwaarderingen veel meer geld ophaalden, was Orderchamp niet eens buitensporig bezig. “We dachten destijds: we moeten dit doen om de grootste te worden, we moeten ons niet laten kisten.”

“En we zijn ook echt een van de drie grootste ter wereld geworden in onze regio, en een echte merknaam. Maar in 2022 moesten we eigenlijk terug naar de tekentafel om een bedrijf te bouwen voor de toekomst. We moesten een weg vinden naar winstgevendheid, zorgen dat we nooit meer geld nodig hebben.”

Transformatie van een raket

Bijna drie jaar later heeft Orderchamp de helft van het aantal medewerkers. Dat de omzetgroei heeft doorgezet, zegt veel over wat Brugmans de ’transformatie’ van zijn bedrijf noemt. “We moesten naar een burnrate van nul met een duurzame groeistrategie. We waren in gesprek met heel wat nieuwe mensen, die hebben we uiteindelijk niet aangenomen. En we moesten ook wel mensen laten gaan. We zijn gaan kijken wat we intern konden automatiseren, dat was trouwens nog voor de doorbraak van AI. We doen nu hetzelfde werk met minder mensen.”

En mensen vertrokken ook wel uit zichzelf, zegt Brugmans. “Het bedrijf transformeerde van een fundingbedrijf in een gewoon, écht, bedrijf, als ik dat zo mag noemen. We waren een raket en ineens gingen we in de vertraging, dat ligt niet iedereen. En net zoals we onze investeerders moesten overtuigen van de nieuwe strategie moesten we ook het team overtuigen met een realistisch plan over hoe we zouden doorgaan zonder nieuwe investeringen.”

Een klein beetje extra funding

Meer doen met minder was een rode draad, maar minstens zo belangrijk was de samenwerking die Orderchamp zocht met het ‘offline’ deel van zijn markt, zoals plaatsen als TICA en Trademart Brussel waar winkeliers traditioneel hun inkopen deden. Ook zij wilden een online kanaal naar die retailers openen en de Amsterdamse startup leverde daarvoor de software.

LEES  Utopian Labs Presenteert Revolutionaire AI: Perfectie in het Schrijven van Verkoopmails

“Dat was echt een motor achter onze groei, en later zijn we ook een systeem gaan leveren voor dropshipment-automatisering. Stonden we echt op omvallen? Nee. We hebben wel een paar keer een klein beetje extra funding gevraagd van onze aandeelhouders, maar we zijn inmiddels de ene maand break-even, de andere maand net niet.”

Compleet van mening veranderd

Met nu dus een uitgebreid aanbod om zowel de retailers als de merken van e-commerce gereedschap te voorzien. “Het was voor mij heel frustrerend als persoon dat de afgelopen anderhalf jaar de rem erop ging, omdat we moesten bouwen aan het nieuwe product. Maar nu het is gelanceerd en we harder kunnen doorgroeien, is dat bevredigend. We hadden echt kippenvel toen we dit naar buiten brachten.”

Naar dat flufbedrijf hoeft Brugmans niet meer terug. “Ik ben echt compleet van mening veranderd. Áls we nu geld ophalen, is dat niet omdat we het nodig hebben. Als ik nu startups adviseer die me benaderen en al een pitchdeck klaar hebben om geld op te halen, zeg ik: zorg eerst dat je omzet hebt, kijk wat je voor elkaar krijgt zonder funding, je kunt altijd nog geld ophalen.”

Vergelijkbare berichten

Beoordeel dit post

Plaats een reactie

Share to...