Amsterdamse Startup Revolutioneert Boekhouding: Één Klik Controle met Stacks!

mei 18, 2025

albert malikov stacks

Tijdens zijn periode bij Uber ontdekte Albert Malikov hoe ingewikkeld de maandelijkse financiële afsluitingen konden zijn. Met zijn nieuwe onderneming in Amsterdam, genaamd Stacks, streeft hij ernaar om met behulp van AI deze maandelijkse boekhoudkundige processen te automatiseren tot slechts één simpele klik.

Introductie van Stacks

Stacks implementeert AI-technologie om een uitdaging aan te pakken die veel bedrijven ervaren: de maandelijkse afsluiting van de boekhouding. Financiële teams zijn elke maand weer dagenlang bezig om uitgaven en inkomsten op een rijtje te zetten en de financiële positie van het bedrijf te bepalen. Dit is een tijdrovend proces vol repetitieve taken en uitgebreide Excel-sheets.

Door deze processen te automatiseren, kan Stacks ervoor zorgen dat administratieve taken veel efficiënter en met minder fouten worden afgerond. De software analyseert en controleert facturen, biedt financiële overzichten via duidelijke dashboards en signaleert onregelmatigheden.

Stacks is compatibel met alle gangbare grote taalmodellen die gebruikt worden in generatieve AI, en kiest per situatie het meest geschikte model. Voor bedrijven kan Stacks gekoppeld worden aan bestaande ERP-systemen zoals Netsuite, SAP of Workday.

De naam ‘Stacks’ is een verwijzing naar de ‘stapel’ van verschillende oplossingen die bedrijven vaak gebruiken voor hun financiële processen. Malikov legt uit: ‘Bij Uber zag ik dat er geen kant-en-klare oplossing was die de problemen met financiële afsluitingen volledig oploste. We moesten veel zelf ontwikkelen. Met Stacks streven we naar een allesomvattende oplossing.’

De mensen achter Stacks

Albert Malikov, geboren in 1986, is de oprichter en CEO van Stacks. Hij heeft meer dan tien jaar ervaring op het snijpunt van financiën en technologie. Na zijn studie wiskunde aan de Staatsuniversiteit van Moskou begon hij zijn carrière bij UBS Investment Bank.

LEES  Startups scoren in mei: Record aan grote investeringen!

Na vijf jaar verhuisde hij naar de VS voor een MBA aan MIT Sloan. Vervolgens richtte hij InShopper op, een app die klanten beloningen gaf bij aankopen in winkels. Na de verkoop van dit bedrijf aan de Russische internetgigant Mail.ru, ging hij werken voor Uber. Daar was hij bijna vijf jaar betrokken bij de ontwikkeling van betalingsstructuren en financiële hulpmiddelen, inclusief verzekeringen voor chauffeurs.

‘Toen ik bij Uber begon, was het bedrijf explosief aan het groeien. Ik was een van de eerste productmanagers in het fintech-team in San Francisco. Veel ging toen nog handmatig,’ aldus Malikov. Hij verhuisde later naar Nederland waar Uber ook een technisch team had, en zo kwam hij in Amsterdam terecht. In 2020 stapte hij over naar Plaid, een Amerikaanse fintechreus, waar hij als hoofd van het product de Europese uitbreiding leidde.

Wie heeft baat bij Stacks?

Stacks richt zich op middelgrote tot grote bedrijven die al gevestigde interne financiële teams hebben, meestal bestaande uit zes tot tien personen die betrokken zijn bij de financiële afsluiting. Het bedrijf zoekt naar organisaties die al complexe financiële processen hebben, omdat daar de AI-oplossing van Stacks echt waarde kan toevoegen.

Zo heeft Stacks het Zweedse fintechbedrijf Juni geholpen om hun maandafsluiting met 3,5 dag te verkorten. ‘Binnen enkele maanden na implementatie heeft Juni met onze Excel-assistent meer dan 5.000 boekhoudkundige records geautomatiseerd in zes verschillende financiële processen,’ vertelt Malikov. Bij een andere klant, het Britse fintechbedrijf Volt, heeft de software ervoor gezorgd dat 97% van alle transacties automatisch wordt verwerkt, waardoor ze daar drie dagen sneller klaar zijn met de maandafsluiting.

LEES  AI-innovatie in de zorg: Nederlandse ondernemers veroveren het Ruhrgebied!

Hoe verdient Stacks geld?

Stacks hanteert een jaarlijks abonnementsmodel voor haar diensten. Malikov wil geen specifieke bedragen noemen, maar zegt dat de prijs afhankelijk is van de complexiteit van de financiële processen van een klant en hoeveel tijd en geld ze kunnen besparen met de software. ‘We baseren onze prijs op de toegevoegde waarde,’ zegt Malikov. De jaarlijkse kosten zijn volgens hem ‘een fractie’ van wat klanten besparen door het gebruik van Stacks.

Status van Stacks

Stacks bedient momenteel enkele tientallen klanten, waaronder Juni, Volt en Cleo, een bedrijf dat een AI-assistent voor persoonlijke financiën ontwikkelt. Malikov wil geen specifieke omzetcijfers of het aantal werknemers delen, maar geeft aan dat het team in enkele maanden is verdubbeld en dat het ervaring heeft met grote namen zoals Uber, Plaid, Miro en het Nederlandse Mollie.

Amsterdam blijkt een uitstekende locatie voor het kantoor. ‘In de negen jaar dat ik hier ben, is het tech-ecosysteem flink verbeterd,’ zegt Malikov. ‘Je kunt vanuit Amsterdam een wereldwijd toonaangevend bedrijf opbouwen, dankzij het aanwezige talent. Bedrijven zoals Uber, Netflix en Booking.com hebben daar zeker aan bijgedragen. Voor mij was het een gemakkelijke keuze om Stacks hier te vestigen.’

Is er nog meer financiering nodig?

In februari wist Stacks bijna 10 miljoen euro op te halen bij bekende investeerders zoals EQT Ventures, General Catalyst en verschillende angel-investeerders. Met dit kapitaal wil Malikov het team uitbreiden en het product verder ontwikkelen.

Zijn uiteindelijke visie? De boekhouding elke maand met één klik afronden. ‘In het komende decennium zal er een grote transformatie plaatsvinden in hoe financiële teams werken en hoe hun workflows zijn gestructureerd,’ zegt Malikov. ‘Wij willen deze productcategorie echt bepalen als bedrijf. De verwachtingen binnen Stacks zijn zeer hoog.’

LEES  Hamed Sadeghian verovert chipmarkt met Nearfield Instruments: 'Geen maatwerk voor ons!'

Houd ook deze Startups in de gaten:

  • De virtuele herder: Collie’s slimme halsband laat koeien grazen zonder afrastering
  • Lemni verbetert de klantenservice met AI-agents: ‘We willen een miljardenbedrijf bouwen’
  • Door de rem op CSRD moest Engyon zijn auditsoftware aanpassen: ‘80% van onze markt viel weg’

Vergelijkbare berichten

Beoordeel dit post

Plaats een reactie

Share to...