De Nederlandse Reisopera introduceert dit seizoen onder andere een Nederlandse bewerking van Janáčeks Het Sluwe Vosje. Tevens beoogt de nieuwe artistiek directeur Sam Brown met diverse community- en participatieprojecten de kunstvorm toegankelijker te maken. Er werd met spanning uitgekeken naar de nieuwe plannen van de Reisopera, aangezien de Raad voor Cultuur de afgelopen tijd herhaaldelijk zijn bezorgdheid heeft geuit over de artistieke richting van het ensemble.

Dit seizoen, het eerste onder leiding van Sam Brown, werd onthuld tijdens de seizoenspresentatie in Felix Meritis te Amsterdam. Brown, afkomstig uit Groot-Brittannië, sprak over zijn streven om met de opera een breed en gevarieerd publiek van alle leeftijden, zowel in als buiten Enschede, te bereiken en te betrekken bij deze ‘ongelooflijke kunstvorm’. ‘Opera heeft de kracht niet alleen te entertainen, maar ook om diepgaande emoties te uiten. Al voordat we konden spreken, zongen we,’ aldus Brown.

Om opera toegankelijker te maken, wordt onder meer Het Sluwe Vosje door Jibbe Willems naar het Nederlands vertaald, wat het mogelijk maakt om een groot kinderkoor te laten deelnemen dat voor alle kinderen zonder auditie toegankelijk is. De relatief jonge regisseur Rennik-Jan Neggers (geboren in 1993) van SALIX kameropera zal deze productie regisseren.

De opera Second Love zal ook worden voorzien van een ‘frisse benadering’ met een opvallend jonge crew bestaande uit voornamelijk dertigers. Dit wordt het operadebuut van theaterregisseur Belle van Heerikhuizen (geboren in 1992), die als huisregisseur bij Het Nationale Theater recent het succesvolle Schuldig Kind regisseerde. Second Love belicht beide ‘kanten’ van een affaire, met de bestaande opera The Stronger (Gerald Barry, 2007) en een nieuw werk Hagar, gecomponeerd door Jan-Peter de Graaff.

LEES  Michiel Vandevelde: Ontmoet de Nieuwe Artistiek Leider van Kunstencentrum CAMPO!

Brown zal zelf de wereldpremière van de opera To Die For [A Comedy] regisseren, gebaseerd op het satirische toneelstuk Suicide van Nikolai Erdman uit 1928. De opera, oorspronkelijk in opdracht gemaakt voor het Stanislavski-Nemirovich-Danchenko-theater in Moskou, werd na de invasie in Oekraïne geschrapt omdat het werk niet patriottisch genoeg werd bevonden.

Naast deze drie grote reisproducties wordt er ook een talentproductie Les Enfants Terribles opgezet in samenwerking met De Nationale Opera en Opera Zuid, en diverse participatieprogramma’s. De voorstelling Wenschede is bijvoorbeeld samengesteld op basis van de wensen van kinderen voor hun stad, en Age on Stage is een dansproject voor 65-plussers. Daarnaast brengt Brown de flashmob voor 1000 zangers The Public Domain (David Lang) naar een winkelcentrum in Enschede, waar iedereen aan kan deelnemen.

Vergelijkbare berichten

Beoordeel dit post