Recente Archeologische Vondsten en de Laatste Avondmaal
Archeologen hebben onlangs opmerkelijke inscripties onthuld die eeuwenoud zijn, gevonden op de plek die wordt gezien als de locatie van het Laatste Avondmaal, net op tijd voor Pasen.
Deze ruimte, bekend als het Cenakel, bevindt zich op de berg Sion in Jeruzalem.
Het gebouw waar het Cenakel zich bevindt, werd in de 12e eeuw opgericht door de kruisvaarders, maar al sinds de 4e eeuw wordt de locatie vereerd door pelgrims.
De ontdekking is op 16 april aangekondigd door de Oostenrijkse Academie van Wetenschappen (OeAW), met assistentie van de Israëlische Oudheidkundige Dienst (IAA).
Tijdens hun onderzoek identificeerden archeologen ongeveer 40 soorten graffiti, waaronder vijf wapenschilden.
De meeste van deze inscripties stammen uit de late middeleeuwen.
De onderzoekers merkten op dat de locatie veel internationale toeristen aantrok en dat verschillende pelgrims boodschappen achterlieten in hun moedertaal.
Foto’s van de locatie tonen diverse wapenschilden en geschriften in oude talen.
Zo is er ook een tekening van een schorpioen gevonden, vermoedelijk achtergelaten toen Suleiman de Prachtige het Cenakel in 1523 overnam en er een moskee van maakte.
Een interessante afbeelding van het Laatste Avondmaal werd gevonden boven een Duits wapenschild.
De inscripties zijn geschreven door pelgrims uit onder meer Servië, het hedendaagse Tsjechië en Duitsland, alsook uit Armenië en Syrië.
De meerderheid van de graffiti werd echter achtergelaten door Arabisch sprekende christenen.
Boven een Duits wapenschild werd een bijzondere voorstelling van het Laatste Avondmaal gevonden, met een afbeelding van een beker, een bord en een rond stuk brood met een gat erin, gelijkend op een Jeruzalemse bagel.
Onderzoekers vonden ook een Armeense inscriptie met de tekst “Kerstmis 1300” en een Arabische inscriptie die luidt “ya al-Ḥalabīya”.
Uit het dubbele gebruik van het vrouwelijke achtervoegsel ‘ya’ concludeerden de onderzoekers dat het hier gaat om het graffiti van een vrouwelijke christelijke pelgrim uit de Syrische stad Aleppo, wat het een zeldzaam materieel bewijs maakt van vrouwelijke pelgrimage in de pre-moderne tijd.
De inscripties werden eerst gedocumenteerd met multispectrale fotografie en Reflectance Transformation Imaging (RTI), alvorens de beelden in een laboratorium te analyseren.
Analisten hebben vervolgens deze twee fotografische technieken digitaal gecombineerd om de inscripties leesbaar te maken.
In het persbericht merkte historicus Ilya Berkovich op dat de graffiti verrassend divers was, met meerdere landen vertegenwoordigd op de muren van de zaal.
“Samengevoegd bieden de inscripties een uniek inzicht in de geografische herkomst van de pelgrims,” zei Berkovich. “Dit was veel diverser dan we vanuit het huidige door het Westen gedomineerde onderzoeksperspectief zouden verwachten.”
Christelijke Ontdekkingen
De laatste vondst is een van de vele recente ontdekkingen die verband houden met het christendom.
Eerder in april vond een archeoloog tijdens opgravingen in de Kerk van het Heilig Graf bewijs van een oude tuin, wat overeenkomt met de Bijbelse geschriften.
In december onthulden archeologen het bekende bewijs van het christendom ten noorden van Italië, bestaande uit een zilveren inscriptie die dateert van tussen 230 en 260 na Christus.
Vergelijkbare berichten
- Archeologen Ontdekken Eeuwenoud Scheepswrak op Onverwachte Locatie: Verrassende Vondst
- Astronomen ontdekken teken van leven op verre planeet: Eerste hints van een buitenaardse wereld!
- Leven op Mars? Nieuwe NASA-ontdekking ondersteunt de theorie!
- NASA ontdekt mysterieuze schedelvormige structuur op Mars: Sterrenkijkers verbijsterd!
- Juni-editie Theaterkrant: Zorg & Cultuur, Exclusief met Beppie Blankert & Stephanie Louwrier!

Eva schrijft gepassioneerd over cultuur, geschiedenis en maatschappelijke thema’s. Ze onderzoekt trends in kunst en erfgoed, met een bijzondere interesse voor Europese invloeden. Haar artikelen combineren diepgang en toegankelijkheid, waardoor cultuur op een boeiende manier wordt gepresenteerd voor een breed, nieuwsgierig lezerspubliek binnen én buiten Nederland.