De broers John en Marius Jansen uit Groningen, die acht jaar geleden begonnen met hun platform voor cryptoderivaten, hebben onlangs hun bedrijf Deribit verkocht aan het Amerikaanse Coinbase voor een bedrag van 2,9 miljard dollar. Maar wie zijn deze broers die een fortuin vergaarden met bitcoin? Ze zeggen: ‘We streven naar minder overheidsbemoeienis en een kleinere overheid.’
Hoeveel Marius Jansen precies betaalde voor zijn eerste bitcoin aankoop is niet bekend, maar het was in de lente van 2014 via het Mt. Gox platform. Dit was een jaar na de explosieve groei van de cryptomunt van enkele tientallen dollars naar enkele honderden dollars op enkele toen bestaande handelsplatforms. Jansen merkte op dat er aanzienlijke prijsverschillen waren tussen deze platforms en profiteerde hier een tijdje van.
Van optiehandel naar de wereld van crypto
John, de oudere van de Jansen broers, was actief in de optiehandel in Amsterdam eind jaren negentig, een tijd waarin handelaren nog luid roepend en duwend hun zaken deden. Hij zag potentie in de combinatie van deze handelsvorm met de opkomende digitale valuta. In 2016 richtten de broers Deribit op, een platform specifiek voor het handelen in derivaten van cryptovaluta.
Vorige week, acht jaar na de oprichting, deed Coinbase, een van de grootste crypto-exchanges wereldwijd, een bod van 2,9 miljard dollar (ongeveer 2,6 miljard euro) voor Deribit. Van dit bedrag wordt 700 miljoen dollar contant betaald en de rest in aandelen van Coinbase. Dit bod werd gedaan voor een beurs met een omzet van 30 miljard dollar.
Zodra de overname later dit jaar voltooid is, zullen de broers Jansen het bedrijf verlaten. Wat een avontuur.
Amsterdamse zolder en ontwikkeling in Polen
Deribit specialiseerde zich niet in bitcoins zelf, maar in derivaten met crypto als onderliggende waarde. Opties en futures in crypto waren erg populair, waarmee beleggers konden speculeren op toekomstige prijsschommelingen. Deze producten kenden echter hoge risico’s; een kleine ongunstige beweging kon al leiden tot grote verliezen.
In 2017 werkte Deribit nog vanuit een zolderverdieping langs de Amsterdamse grachten, met een ontwikkelteam in Polen. Op een goede dag werd er voor 20 miljoen dollar verhandeld op het platform.
Vanaf 2020 nam de cryptohandel een hoge vlucht, mede door de coronacrisis en lage rentestanden, wat leidde tot nieuwe recordhoogtes voor bitcoin en andere munten. Deribit zag dagelijks miljarden dollars aan transacties.
Technische storingen en crashes bij Deribit
De groei van Deribit ging niet zonder slag of stoot. Technische problemen veroorzaakten grote storingen. In 2019 moesten de broers 1,3 miljoen dollar aan compensaties betalen na een foutieve bitcoinprijs veroorzaakt door een softwarefout. In de herfst van 2020 kon het platform de piekbelasting niet aan.
In 2021 haalden ze naar verluidt ongeveer 100 miljoen dollar op bij investeerders, bij een waardering van 2,1 miljard dollar.
Na de crypto-hype kwam de crash in 2022, die Deribit hard trof. De beurs had geld geleend bij instellingen die failliet gingen en werd zelf ook gehackt, waarbij voor 28 miljoen euro werd gestolen. Dit resulteerde in bijna 100 miljoen euro aan verliezen. Om te overleven was nieuw kapitaal noodzakelijk. Bij het ophalen van 40 miljoen dollar was de waardering gedaald naar slechts 400 miljoen dollar.
Herstel na het rampjaar 2022
Na het moeilijke jaar 2022 herstelde de cryptomarkt zich, en daarmee ook Deribit, dat uitgroeide tot ’s werelds grootste beurs voor cryptoderivaten. In 2024 verdubbelde het handelsvolume bijna naar 1185 miljard dollar, wat zorgde voor honderden miljoenen dollars aan inkomsten.
Net als andere pioniers in de cryptowereld opereerden de Jansens in een grijs gebied, waar banken en regelgevers snel greep op probeerden te krijgen. De handel in cryptovaluta is niet alleen riskant voor kleine investeerders, maar er bestaat ook een risico op witwassen.
Libertariërs verhuizen naar Panama en Dubai
In Nederland moeten crypto-ondernemingen sinds 2022 geregistreerd zijn bij De Nederlandsche Bank. Kritici zien dit als een soort vergunning met strenge eisen. Ondernemingen moeten klanten identificeren en verdachte transacties melden. De Jansens waren hier niet blij mee en verhuisden Deribit in 2020 naar Panama om competitief te blijven. Later verhuisden ze naar Dubai, dat meer voordelen biedt aan bitcoinbedrijven.
John verhuisde ook naar Midden-Amerika, waar minder strikte regels gelden voor cryptohandel. In 2024 verhuisde Deribit weer, dit keer naar Dubai.
Gulle gift voor SC Stadskanaal
De broers Jansen blijven echter verbonden met hun roots. In 2021 doneerde Marius Jansen aan zijn oude voetbalclub SC Stadskanaal, wat leidde tot een significante verbetering van de faciliteiten. Hij speelde daar vanaf jonge leeftijd en had altijd het verlangen iets terug te doen voor de club.
Debuut in de Quote 500
Hoewel Deribit geen hoofdsponsor is, heeft Marius een ereplaats bij de club. De broers zijn niet op zoek naar publieke aandacht die hun zaken niet ten goede komt. Sinds april 2024 wordt Deribit geleid door CEO Luuk Strijers. Quote plaatste de Jansens al in de rijkenlijst Quote 500, en na de deal met Coinbase moeten ze bijgesteld worden naar een nog hogere positie.
Vergelijkbare berichten
- Ongelooflijk: Twee ondernemers zonder product halen meer op dan alle start-ups in 2024!
- Waarom Iedereen Streeft naar Quantumovermacht: De Wedloop van de Toekomst
- Musk vs. Altman: Oprichters OpenAI nu gezworen vijanden!
- Faillissement naar Doorstart in 48 Uur: Charly Cares Gered door Twee Vaders!
- Invesdor zet in op duurzaamheid: ‘Er is geld genoeg’ voor groene bedrijven!

Anika schrijft over tuinieren, natuur en ecologie. Ze deelt praktische tips en seizoensgebonden inspiratie voor elke tuinliefhebber. Haar stukken combineren vakkennis en passie, met oog voor biodiversiteit, duurzaamheid en welzijn. Ze moedigt lezers aan om bewuster en groener te leven, te starten in eigen tuin.