Meer dan 25% van de jongeren in de leeftijdscategorie 16 tot 24 jaar combineert hun opleiding met de verzorging van een familielid of bekende. Aan de Hogeschool van Amsterdam (HvA) betekent dit dat ongeveer 11.000 studenten naast hun studie ook mantelzorgtaken uitvoeren. Ter ondersteuning van deze studenten is onlangs het platform WeCare gelanceerd, aldus Het Parool.

Het platform WeCare is ontwikkeld om jonge mantelzorgers binnen de HvA te verenigen, te informeren en hun zichtbaarheid te vergroten. Studenten die naast hun studie ook zorgdragen voor een naaste kunnen via dit platform toegang krijgen tot relevante informatie, steun en een gemeenschap van gelijkgestemden.

Ondersteuningsbehoeften en constante druk bij jonge mantelzorgers

Veel jonge mantelzorgers voelen een verhoogde druk in hun dagelijks leven, wat invloed heeft op hun tijd voor sociale activiteiten, studies en persoonlijke groei. Bij de HvA wordt niet altijd herkend dat deze studenten mantelzorgers zijn, waardoor zij vaak niet in beeld zijn bij studiebegeleiders en onderwijsmedewerkers. Het platform WeCare streeft ernaar deze situatie te verbeteren door betere signalering en ondersteuning te bieden.

WeCare organiseert onder meer bijeenkomsten waar studenten ervaringen kunnen uitwisselen en sessies over de beschikbare ondersteuning en rechten in het onderwijs. Deze initiatieven zijn bedoeld om een beter begrip van hun situatie te verkrijgen en eventuele aanpassingen aan hun studieprogramma mogelijk te maken.

Onzichtbare lasten in het licht

Veel jonge mantelzorgers realiseren zich pas laat dat zij deel uitmaken van deze groep. Zij verrichten vaak zorgtaken die niet direct als zodanig worden gezien, zoals emotionele steun of het beheren van huishoudelijke taken. Het platform benadrukt het belang van erkenning voor alle vormen van zorg, hoe zwaar deze ook kunnen zijn.

LEES  Ontmoet Samuël van Dijk: Windesheim's Beste Studentondernemer 2025!

Het initiatief komt voort uit de behoefte aan meer bewustzijn, flexibiliteit en aangepaste faciliteiten. Er wordt gepleit voor flexibele deadlines, aangepaste lesroosters en meer ruimte voor studievertraging waar nodig. Uit ervaringen van studenten blijkt dat de mentale belasting vaak zwaarder weegt dan de praktische zorgtaken.

Samenwerking en visie voor de toekomst

De HvA werkt samen met de PO-Raad en andere onderwijsinstellingen aan dit project. Door het delen van best practices en het actief betrekken van studenten bij de verdere ontwikkeling van WeCare wordt een structurele ondersteuningsstructuur opgebouwd. De lancering van het platform valt samen met de jaarlijkse Week van de Jonge Mantelzorger, die van 1 tot 7 juni plaatsvindt.

Onderzoek van het Sociaal en Cultureel Planbureau toont aan dat gerichte ondersteuning noodzakelijk is: jongeren die intensief mantelzorgen ervaren meer stress en minder geluk dan hun leeftijdsgenoten. Met WeCare streeft de HvA ernaar het welzijn en studiesucces van deze studenten te verbeteren en bij te dragen aan een inclusieve onderwijsomgeving.