Ontdek Nu: 6 Redenen Waarom Lidl’s Succesformule Zo Goed Werkt in Nederland!

mei 16, 2025

lidl supermarkt formule marketing

Lidl, de nummer drie supermarkt in Nederland, heeft voor het eerst meer klanten aangetrokken dan Jumbo, de nummer twee. Deze Duitse prijsvechter onderscheidt zich duidelijk van de concurrentie door een no-nonsense aanpak en een sterke focus op duurzaamheid.

Een opmerkelijke mijlpaal voor Lidl: de keten heeft recentelijk Jumbo overtroffen in het aantal bezoekers, wat een belangrijke ontwikkeling markeert. Hoewel het verschil klein is, volgens analyses van vakbladen Adformatie en Distrifood, is het toch een significante prestatie.

In de afgelopen drie maanden heeft Lidl een sterke groei doorgemaakt en trok in de laatste zes weken zelfs meer klanten dan Jumbo. Het is nu de vraag of Lidl deze hoge bezoekersaantallen kan blijven handhaven in de komende maanden.

Hoewel Albert Heijn nog steeds leidend is met een marktaandeel van 37,7 procent, begint de strijd om de tweede plaats zich meer af te tekenen. Jumbo behoudt een aanzienlijk groter marktaandeel van ongeveer 20 procent tegenover Lidl’s 10 procent, voornamelijk omdat Lidl-klanten minder uitgeven per bezoek.

Maar het succes van Lidl in Nederland, opgericht in 1973 door Dieter Schwarz, is onmiskenbaar. Wat is het geheim achter dit succes? Hier zijn zes belangrijke factoren.

1. Bied betaalbaarheid

Toen Lidl in 1997 haar eerste winkels opende in Nederland, was het een nieuw fenomeen. Met gele vloeren en producten die rechtstreeks uit dozen werden verkocht, was het een ongebruikelijk gezicht. Lidl wilde hiermee benadrukken dat hun klanten geld bespaarden door hier hun inkopen te doen.

2. Het belang van eenvoud

Bij Albert Heijn vind je bijna dertig verschillende soorten pindakaas, terwijl Lidl het simpel houdt: met of zonder nootjes. Deze strategie van eenvoud zie je terug in alle productcategorieën bij Lidl, wat het winkelen makkelijker maakt voor de klant en efficiënter voor de winkel zelf. Met minder dan 3.000 producten in het assortiment, in tegenstelling tot de 46.000 bij Albert Heijn, kan Lidl sneller inspelen op veranderingen en efficiënter opereren.

LEES  Wefloat pakt huizentekort aan met drijvende woningen: Bouwen waar letterlijk ruimte is!

3. Zorg voor verrassingen in het assortiment

Lidl verrast regelmatig met producten die je niet direct in een supermarkt verwacht, zoals massagekussens of betaalbare laptops en stofzuigers. Deze producten worden vaak aangeboden in de actiefolders en zijn meestal van eigen merken, zoals de Parkside boormachine die goed scoorde in tests.

4. Focus op een toonaangevend product

Hoewel Lidl bijna twintig jaar geen A-merken voerde, zijn er nu toch enkele bekende namen toegevoegd. Desondanks blijft de focus op het eigen merk sterk. Een belangrijk product waar Lidl in uitblinkt is de groente- en fruitafdeling, die regelmatig als beste wordt beoordeeld.

5. Committeer aan duurzaamheid

Lidl zet sterk in op duurzaamheid, wat zich uit in verschillende initiatieven zoals zonnepanelen op de daken van hun winkels en het hergebruiken van verpakkingsmaterialen. Ook was Lidl de eerste met verspil-mij-nietstickers om voedselverspilling tegen te gaan.

6. Durf risico’s te nemen

Samenwerkingen zoals die met Kipster, de diervriendelijke kippenboerderij, tonen aan dat Lidl niet bang is om vooruitstrevende keuzes te maken. Ook was Lidl een van de eerste die aankondigde te stoppen met de verkoop van tabak, ruim vóór de wettelijke verplichting.

De geschiedenis van Lidl

Dieter Schwarz kocht de rechten op de naam Lidl van Ludwig Lidl om niet onder zijn eigen naam, die te goedkoop klonk, een winkelketen te beginnen. Sinds de opening van de eerste winkel in 1973 in Ludwigshafen, heeft Lidl een enorme groei doorgemaakt en bestaat nu uit meer dan 12.000 filialen in 32 landen.

Vergelijkbare berichten

LEES  Opslagrevolutie: Julian Doorten's Storage Share groeit naar 63 locaties en €10 miljoen omzet!

Beoordeel dit post

Plaats een reactie

Share to...