Kadir Ahmed was al bekend om zijn halal worstenbroodjes en saucijzenbroodjes voordat hij een sharefundingcampagne startte om 1 miljoen euro op te halen voor een eigen fabriek. Het was een avontuurlijke reis vol hoogte- en dieptepunten. Kadir deelt zijn ervaringen en adviezen: “Wees niet bang om je doelbedrag aan te passen als de situatie daarom vraagt.”
1.000.000 euro in 1.000.000 seconden was het streefdoel toen ik in juli 2023 begon met de financiering van mijn eigen halalbakkerij. Spoiler: 1.000.000 seconden was lang niet voldoende en uiteindelijk bleek een miljoen euro ook niet nodig. Dit is het verslag van mijn financieringsreis, bedoeld om andere ondernemers inzichten te bieden. Bedenk wel: elke financiering is uniek. Er bestaat geen standaard recept voor succes, maar er zijn veel variabelen waarmee je kunt spelen.
Voor de start: financiering om zelf de groei te sturen
Kadir’s is ontstaan uit persoonlijke frustratie. Als kind miste ik vaak de traktatie van worstenbroodjes omdat deze varkensvlees bevatten. In 2019 besloot ik daarom zelf halal worstenbroodjes te produceren. Dit concept, ‘Happy Halal voor iedereen’ samen met onze opvallende verpakking, sloeg aan bij zowel mensen met een islamitische achtergrond als anderen. Tegen 2025 waren mijn broodjes en andere snacks verkrijgbaar in meer dan 1.000 supermarkten in Nederland en België, met een jaarlijkse verkoop van meer dan 1,5 miljoen snacks.
Door de snelgroeiende vraag stuitte mijn bedrijf echter op grenzen. We moesten alle zeilen bijzetten om tijdig en flexibel te leveren en nieuwe producten te ontwikkelen. Daarom kwam in het voorjaar van 2023 het idee om een eigen bakkerij te starten.
Islamitische financiering
Omdat Kadir’s een halal merk is, is onze bedrijfsvoering ook halal. Dit betekent dat het binnen de islam niet toegestaan is om ‘geld met geld te verdienen’. Rente heffen of betalen is verboden, waardoor reguliere financieringsmethoden niet beschikbaar zijn voor Kadir’s.
Wat wel mag, is financiering door mensen die mede-eigenaar worden. Zo kwamen we terecht bij het sharefundingplatform Eyevestor. We namen contact op met Sheikh ul-Hadith Said ibn Ahmad el Mokadmi, een expert op het gebied van islamitisch financieren, die na onderzoek van Eyevestor’s aanpak groen licht gaf voor een campagne.
De campagne: 1.000.000 euro in 1.000.000 seconden
Kadir’s is een merk zonder bescheidenheid. Mijn doel was om een wereldmerk te bouwen. De teasercampagne luidde: 1.000.000 euro in 1.000.000 seconden voor onze eigen bakkerij. De bakkerij stond centraal om twee redenen: ten eerste lost het een echt probleem op door controle over de groei te vergemakkelijken, en ten tweede maakt het de investering tastbaar: je wordt mede-eigenaar van de bakkerij van Kadir’s.
Les 1: Denk goed na over het lanceringsmoment
Na de aankondiging van de financiering ontving ik tientallen e-mails van mensen die wilden investeren, samen goed voor ongeveer 500.000 euro. Ik dacht dat we binnen een week het miljoen zouden halen. Maar toen de financiering op Eyevestor opende, bleken veel van deze toezeggingen nog geen daadwerkelijke investeringen.
Teleurstellend, maar ik zette een database op met alle geïnteresseerden, en hield hen regelmatig op de hoogte. Hierdoor kwamen gedurende anderhalf jaar alsnog veel investeringen binnen. Een investering kun je pas meetellen als het geld daadwerkelijk is overgemaakt.
We hadden een goed investeringsdoel, veel publiciteit, en een half miljoen euro aan toezeggingen. De eerste investeringen kwamen binnen. Maar toen begon de zomervakantie, en dat bleek geen goed moment om investeerders te zoeken. De groeicurve in de financiering ging niet alleen minder steil omhoog, maar bleef zelfs twee maanden bijna een rechte lijn. Omdat alle potentiële investeerders op vakantie leken te zijn, moesten we in september 2023 onze financiering herlanceren.
Er kwam weer geld bij, maar ondanks alle inspanningen ging het niet snel genoeg. We kregen veel vragen over islamitische financiering en praktische zaken. Hoe werkt het investeren precies op Eyevestor? Wat krijg ik terug voor mijn investering? Kan ik mijn geld terugkrijgen als ik het nodig heb? Om deze vragen te beantwoorden, openden we de Happy Halal Hulplijn.
Les 2: Grote en kleine investeerders vereisen evenveel aandacht (maar een andere aanpak)
Wat mij opviel, was dat het voornamelijk om kleinere bedragen ging, gemiddeld duizend euro. Ik besefte heel goed dat dit voor onze investeerders géén kleine bedragen waren en dat we net zoveel moeite moesten doen om een kleinere als een grotere investeerder over te halen. Logisch, maar niet efficiënt.
Dus organiseerde ik in de Verkadefabriek in Den Bosch een evenement voor grotere investeerders met hulp van een bedrijf dat zich richt op groeiversnelling. Wij zorgden voor het evenement, zij voor de gasten. Er kwamen enkele tientallen investeerders op af en we pakten uit met een mooie lunch, omdat gedeeld eten dubbel zo lekker is. Er was een pitch in het filmtheater en we beantwoordden alle inhoudelijke en financiële vragen.
Helaas leidde het niet tot een sprong in investeringen. Uit gesprekken bleek dat we niet de juiste groep hadden bereikt. Het waren mensen die zich nog breed oriënteerden, weinig tot geen ervaring hadden als investeerder en het vooral leuk vonden om zo’n evenement eens mee te maken.
De kabbelende periode
Gedurende deze tijd gebeurde er wel degelijk iets. De financiering van Kadir’s werd besproken in verschillende populaire podcasts bij onze doelgroep. Er bleef geld binnenkomen en de financiering was onderdeel van onze communicatie. Vaak niet meer als hoofdonderwerp, maar als afsluiter: je kunt nog altijd investeren in onze bakkerij.
Natuurlijk wist ik dat je voor financiering gerust een jaar mag uittrekken, maar het begon ons in de weg te zitten. Mensen vroegen me: ‘Is die bakkerij er nou al?’ Of: ‘Ohhh, ik dacht dat de financiering allang rond was.’ Er moest iets nieuws gebeuren en ik besloot om de bakkerij tastbaarder te maken met een serie video’s. Vanuit het idee dat als mensen weten waar het geld aan besteed wordt, ze eerder bereid zijn te investeren.
De opening van de bakkerij
Begin 2024 wist ik dat we dat miljoen niet snel zouden halen. Ik ging samen met de accountant om tafel om te kijken hoeveel minimaal nodig was om te beginnen, desnoods door voor tweedehands machines te kiezen. We kwamen uit op 650.000 euro, waarvan we inmiddels iets minder dan de helft hadden opgehaald. Dus: er moest iets groots gebeuren om de haperende financiering weer in een stroomversnelling te krijgen.
Ik zag maar één mogelijkheid: we gaan de bakkerij bouwen. Vanuit het idee dat als mensen zien dat we meer zijn dan een goed verhaal, meer dan een vrolijk ‘Happy Halal’ merk, en woorden omzetten in daden, ze wél zouden instappen. Mijn blauwe Kadir’s-bus doorkruiste wekenlang heel Brabant en uiteindelijk vond ik eind juli een geschikte locatie in Deurne, in de oude Beckers-fabriek. We bouwden de bakkerij in nog geen vier maanden op. We plaatsten elke week video’s van de vorderingen en dat werkte: er kwamen weer nieuwe investeringen binnen.
Les 3: Maak het investeringsdoel zo concreet mogelijk
Met de bakkerij werd de noodzaak om financiering binnen te halen groter. We hadden ruim 3 ton opgehaald, maar hadden nog minstens 250K nodig om de bakkerij op orde te hebben. Ik plande de opbouw daarom stap voor stap en monitorde alle uitgaven met de accountant, zodat we niet in de problemen zouden komen maar – in het ergste geval – alleen vertraging zouden oplopen.
Ook zocht ik slimme oplossingen door investeringen uit te smeren over een langere tijd. Omdat de tijd begon te dringen, namen we contact op met partijen die zich bezighouden met social funding. Want als je kijkt naar onze missie – mensen en culturen bij elkaar brengen met eten waar je blij van wordt – is Kadir’s in de kern toch een sociaal bedrijf.
Er werden flinke bedragen in het vooruitzicht gesteld, maar ook hier bleek dat je pas iets hebt als de euro’s daadwerkelijk op je bankrekening staan. In veel gevallen waren de partijen op zoek naar producenten die meehelpen aan bijvoorbeeld de eiwittransitie of andere ecologische en klimaat gerelateerde doelen. En wij pasten niet in die ‘mal’.
De oude verkoopwetten
De eerste broodjes rolden op een goed moment van de lopende band, maar we kwamen nog altijd een paar ton tekort. En toen zei ik: laten we de financiering sluiten, op 1 januari 2025. Als we dan 550.000 euro binnen hebben, kunnen we – als we heel zuinig zijn – stapje voor stapje productie gaan draaien. En dan beginnen we over een jaar wel weer een nieuwe financiering.
Maar hoe zouden we in de laatste drie weken nog twee ton kunnen ophalen, terwijl we anderhalf jaar hadden gedaan over 350.000 euro? Simpel: de bakkerij stond er nu. En door de financiering te sluiten, creëerden we urgentie.
Had ik dat maar eerder gedaan. Vanaf dat moment begonnen de oude verkoopwetten te werken. Fear of missing out! Nu of nooit, investeren kan nog twee weken. Om meer urgentie te krijgen, verlaagden we het op te halen bedrag tot die 550.000 euro, zo zagen investeerders dat we ruim 50 procent van de financiering al binnen hadden.
We verhoogden het aantal wervingsposts naar vier per dag. Ook de toon van de financieringsposts veranderde sterk. Het ging nu direct over investeren en over wat jou dat als investeerder oplevert. En toen ging het pas echt los. Tot letterlijk 23:59 uur op 31 december kwamen er nog investeringen binnen. Toen de klok twaalf sloeg en 2025 begon, hadden we in een maand tijd onze financiering meer dan verdubbeld tot zo’n 800.000 euro.
Het werk zat erop, de klus was geklaard. We hoefden nu alleen nog maar alle investeerders een miljoen keer te bedanken voor hun vertrouwen.
Nog meer (niet-wetenschappelijk onderbouwde) lessen:
Doe het uit én met overtuiging
Crowdfunding is niet makkelijk. Maar het zorgt er wel voor dat je onafhankelijk blijft van grote financiële instellingen en dat je niet beperkt wordt doordat je rente moet betalen. Daarbij geeft het je een sterke band met een achterban die gelooft in je bedrijf. Dus als je het doet, doe het omdat dit iets is dat je echt wil en ga er dan ook vol voor.
Vertel je eigen, authentieke verhaal
Bij crowdfunding ga je een persoonlijke relatie aan met je investeerders. Zij moeten geloven in jouw verhaal. Daarbij maakt het niet uit of het gaat om een investering van 250 euro of van 250 mille. Je kan een investeerder alleen overtuigen met jouw persoonlijke verhaal.
Denk goed na over het doelbedrag en de tickets
Hoeveel geld heb je nodig? Wees niet bang dat streefbedrag tijdens het proces te verhogen of te verlagen als de omstandigheden veranderen. En bedenk wat voor minimum- en maximuminvesteringen je wil accepteren. Mensen die heel veel investeren, willen daar vaak zeggenschap voor terug. Daar staat tegenover dat het werven van veel kleinere investeerders veel energie en tijd kost.
Er is geen ‘gouden formule’
Wat mensen ook mogen beweren, er is niet één manier om een financiering succesvol af te ronden. Zoek je eigen weg, vertel je eigen verhaal en blijf zelf in control. Zorg dat je flexibel bent en durf te experimenteren in je aanpak.
Vergelijkbare berichten
- Invesdor zet in op duurzaamheid: ‘Er is geld genoeg’ voor groene bedrijven!
- Orderchamp’s Cruciale Wending: Op Topmomenten €1 Miljoen Per Maand Verbrand!
- 5 Misverstanden over Factoring: Ontdek waarom je niet hoeft te wachten op je geld!
- Felyx-oprichter zoekt top ondernemers bij EWOR: Ontmoet de briljantste founders!
- Ontdek Naext: Technologie als Onzichtbare Geleidehond!

Anika schrijft over tuinieren, natuur en ecologie. Ze deelt praktische tips en seizoensgebonden inspiratie voor elke tuinliefhebber. Haar stukken combineren vakkennis en passie, met oog voor biodiversiteit, duurzaamheid en welzijn. Ze moedigt lezers aan om bewuster en groener te leven, te starten in eigen tuin.